‘Er viel een last van mijn schouders’
Soms zitten je hoofd en hart te vol met zorgen. Het leven wordt onoverzichtelijk. Schijnbaar kleine problemen lijken hoge bergen, de post wordt je vijand
Hieronder lees je ervaringen uit de praktijk. Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk bij Marieva Zorg. Dat willen we graag uitstralen naar de cliënt toe, naar zijn gezin en familie, maar ook naar de omgeving. Let op elkaar, maak eens een praatje, heb aandacht voor die ander. Het zit ‘m vaak in kleine dingen.
Met korte quotes van onze medewerkers nemen we je mee in hun werk bij Marieva Zorg, in de begeleiding die ze geven aan cliënten en in het contact en de leermomenten van elkaar als collega’s.
Medewerker Marieva Zorg: “Bij elk bezoek kijk ik waar de cliënt op dat moment behoefte aan heeft. Soms blijkt dat een cliënt al een paar dagen niet buiten is geweest en kan mijn aanwezigheid net dat zetje geven om er even samen op uit te gaan. Goed ingepakt tegen de kou heb ik gisteren samen met één van mijn cliënten een heerlijke wandeling gemaakt. Tijdens zo’n moment van ontspanning is er alle ruimte voor afleiding en een fijn gesprek, zodat zowel de cliënt als ik positieve energie opdoen. Zo blijkt dat we tijdens een wandeling ook prima aan de doelen kunnen werken die we samen hebben opgesteld.”
Medewerker Marieva Zorg: “Meerdere cliënten van Marieva Zorg hebben te maken met niet aangeboren hersenletsel. Daarom blijven wij opleidingen volgen om hen zo goed mogelijk te kunnen begrijpen en begeleiden.”
“Ik word gezien en gehoord!”
De ochtenden met de ambulante medewerkers van Marieva Zorg zijn lichtpuntjes, weet Hans Goor. En die kan de Zeeuw goed gebruiken. In 2009 lag Hans acht dagen in coma. Hij had hepatitis C. Dat veroorzaakte onder andere leverfalen. “Toen ik wakker werd, had ik niet alleen een leverbeschadiging en neuropathie, maar ook een hersenbeschadiging.”
“Ik ben snel overprikkeld door niet-aangeboren hersenletsel,” vertelt Hans aan de andere kant van het scherm, “Dus je moet wel stilzitten.” Hij lacht onbedaarlijk om zijn grap. Humor is één van de dingen die hem de afgelopen jaren er doorheen heeft geholpen. “Het is de grootste kracht in mijn leven,” benadrukt Hans. “Overal zit wel humor in ook al is het maar een beetje. Maar ook verdriet laat ik toe, ik stop dat niet weg. Verdriet verwerk ik op mijn eigen manier. Een paar tranen maken tenslotte weer plaats voor een lach. Die humor mag ik niet verliezen. En humor, dat hebben de medewerkers van Marieva Zorg ook. Maar ze zijn ook serieus op momenten dat dat nodig is, ze hebben inlevingsvermogen en oprechte aandacht voor de mens; ik ben geen nummer, ik word gezien en gehoord!”
Problemen
Hans zijn stofwisseling is onregelmatig en hij heeft altijd pijn. Daarnaast merkte hij al vrij snel na de coma dat ook de cognitie niet meer optimaal was. “Niet alleen werden prikkels van buitenaf en gevoelens enorm versterkt. Ook vergat ik dingen. Ik had moeite met het verwerken van informatie en met onthouden, plannen, redeneren en beslissen. Daar raakte ik door in de problemen, terwijl dat helemaal niet nodig was. Een voorbeeld: de vaste lasten leverden geen problemen op door automatische incasso. Maar ik vergat nog wel eens een klein factuurtje te betalen. En die boetes lopen heel snel op.”
Onvoorspelbaar
Bij de thuisadministratie heeft Hans altijd hulp nodig. “Dit is bij veel patiënten met niet-aangeboren hersenletsel zo. Míjn grootste probleem is dat mijn beperking op dat gebied onvoorspelbaar is samen met de chronische leveraandoening hepatische encefalopathie. Want die aandoening brengt onder andere verwardheid en chronische vermoeidheid met zich mee. Eigenlijk hetzelfde als bij de overprikkeling bij niet-aangeboren hersenletsel. De ene aandoening beïnvloedt de andere en de klachten verergeren of nemen af als het slechter of beter gaat met de één of de ander. Heel grillig dus. Ik kan dat altijd bespreken bij Marieva Zorg en zij ondersteunen me hierin.”
Maatschappij
“Maar ook als ik verschillende dingen tegelijk moet doen, dingen moet onthouden of moet overzien, kan ik daar ondersteuning bij gebruiken. Ik geef dat aan, maar de medewerkers zien dat ook en voelen het aan. Zo doen ze bijvoorbeeld wel eens spontaan een afwasje dat er nog staat, omdat ik in mijn hoofd te druk was met andere dingen. Of er wordt even gestofzuigd. Een andere ochtend zitten we alleen maar te praten, voor mij een manier om mijn gedachten te ordenen. Ze zijn welwillend, weten van aanpakken en leven zich in. Kortom, ik kan me een leven zonder Marieva Zorg niet meer voorstellen. Ik had het tien jaar geleden opgegeven, dacht dat ik niets meer van de maatschappij hoefde te verwachten. Marieva Zorg is als de krokus in de lente, die sterke bloem die ineens uit de grond tevoorschijn piept. Nieuw leven, zo mooi. Dat is Marieva Zorg voor mij. Nieuw leven, verlichting en aandacht.”
Wij plaatsen regelmatig leuke, inspirerende en grappige verhalen die wij in de praktijk meemaken. Op deze manier leer jij ons kennen én weet je wat wij voor activiteiten doen met onze cliënten
Soms zitten je hoofd en hart te vol met zorgen. Het leven wordt onoverzichtelijk. Schijnbaar kleine problemen lijken hoge bergen, de post wordt je vijand
Ruim drie jaar werkt Anita Israel als ambulant medewerker bij Marieva Zorg. Een warm bad noemt ze het zelf. En die warmte wil ze
Samen mijlpalen bereiken Een jaar kennen ze elkaar nu al. De heer Verloo en ambulant begeleider Jacolien Geerse van Marieva Zorg. Ze hebben ondertussen zo hun
Over Marieva Zorg:
Marieva Zorg is een Zeeuwse organisatie die jongeren, jongvolwassenen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, autisme en/of psychische aandoening begeleid en ondersteunt bij dagelijkse praktische activiteiten, maar ook bij emotionele vragen en gebeurtenissen.
Bezoekadres: Ampèreweg 45 b, 4338 PT Middelburg
Postadres: Oude Rijksweg 12, 4339 BC Nieuw- en Sint Joosland